Doğalgaz, petrolün bir çeşidi olarak yer kabuğu altında bulunan fosil kaynaklı ve yanıcı gaz karışımıdır. Renksiz, kokusuz, zehir etkisi olmayan ve hafif bir gazdır. Çevreye verdiği zarar diğer yakıtlara göre oldukça azdır. Bu gaz kullanımındaki en önemli tehlike gaz kaçağıdır. Bu sebeple doğalgaz tesisatı uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Doğalgaz tesisatı, doğalgazı kullanarak evlerdeki ısınmayı ve sıcak su temini sağlayarak konforlu bir ortam oluşturur. Doğalgaz tesisatı uzun yıllardan beri evlerde, iş yerlerinde en etkili şekilde ısınma konusunda tercih edilmektedir. Gerek konfor gerekse performans açısından en çok tercih edilen sistemdir.
Yaygın olarak kullandığımız doğalgaz tesisatı bazı bölümlerden oluşmaktadır. Bunlar:
1) Doğalgaz tesisat ana vanası,
2) Doğalgaz tesisat dağıtım borusu,
3) Doğalgaz tesisat kolon borusu,
4) Doğalgaz tesisat sayaç bağlantı, tüketim, ayırım ve cihaz bağlantı hattı olarak bölümlere ayrılır.
Doğalgaz kolon tesisatı, binanın girişinde bulunan ana kesme vanasından başlamak üzere sayaç girişindeki vanalara kadar olan boru ağı için verilen addır. Yapı içerisinde kullanılan kombi, ocak, soba gibi doğalgaz ile çalışan cihazlara doğalgaz iletimini sağlayan yeni nesil teknolojik tesisat sistemi olarak yüksek güvenlikli, avantajlı ve konforlu bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Depreme dayanıklı ve montajı kolay olan bu sistemler, esnek, paslanmaz hortum ve aparatlardan oluşmaktadır. Uygulama şekli pratik ve kolay olan bu sistem ve malzemeler, zamandan tasarruf ederek, gün içerisinde daha çok sayıda tesisat montajı yapabilmemize olanak sağlamaktadır.
Kolon tesisatı yapımı kaynaklı birleştirme yapılarak döşenmelidir. Kolon hatlarında dişli bağlantı; sayaç bağlantı noktası, küresel vanaların takılması gibi durumlarda kullanılmaktadır. Bu bağlantı şekli 1999 Depremi sonrası kullanımı kaldırılmış olup, kaynaklı bağlantının dayanıklılığının daha fazla olması sebebiyle uygulama izni kaldırılmıştır. Şuanda ülkemizde yaygın olarak kaynaklı kolon hattı yapılmaktadır.
Bina içi kolon tesisatı çalışmaları, bina içi kolon hatları ve daire iç tesisatlarının döşenmesi olarak maliyet ve işçilik olarak farklılık göstermektedir. Prizma Isı olarak, bina içi kolon tesisatı konusunda profesyonel ve deneyimli ekibimiz ile hizmet verilmekteyiz. Doğalgaz tesisatı hakkında detaylı bilgi için web sitemizdeki iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Bina içi kolon tesisatı çalışmaları uygulaması sırasında kullanılan birçok teknik ve eleman bulunmaktadır. Bunların en başında ‘Çelik Borular’ gelmektedir. Bu açıdan uygulamada müsaade edilen borular TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kapsamındaki çelik borulardır. Bu çelik borular, özel olarak doğal gaz ve petrol taşımada kullanılmak için üretilen borulardır.
Doğalgaz kullanımında en güvenilir bağlantı şekli kaynaklı birleşimdir ve kolon hattının kaynaklı birleşim şeklinde yapılması zorunludur. Bu şekilde birleştirilecek olan boruların, DN 65 mm çapa kadar oksi-asetilen, elektrik ark veya argon kaynağı ile, DN 80 mm çaptan sonra sadece elektrik ark veya argon kaynağı ile birleştirilmesine izin verilmektedir.
Doğalgaz kolon boruları sadece soğuk bükme yöntemi ile bükülmelidir. Sıcak bükme işlemi yapılmamalıdır. Bu boruların soğuk büküm işlerinde kesit daralması, çatlama, katlanma gibi durumlar olmamalıdır. Olabildiğince 90 dereceyi bulan büküm işlemleri yapılmamalıdır. Kullanılacak olan Kaynak ağızlı bağlantı elemanları TS 2649, ISO/R 64-221, DIN 1681, 1629, 1745 a uygun şekilde olmalıdır. Bu parçalar piyasada patent malzeme olarak satılmaktadır.
Isıtma sistemlerinde kullanılan kazanlar genellikle merkezi ısıtma tesislerinde kullanılmaktadır. Kazanlar, kullanılan yakıttaki kimyasal enerjiyi ısı enerjisine dönüştüren cihazlara verilen isimdir. Isıtma sisteminin merkeze konulan kazan ile elde edilmesiyle, ısının tüm binaya borularla dağıtılıp, radyatör, konvektör vb. cihazlarla ısıtılmasını sağlayan sistemlere merkezi ısıtma sistemi denir. Kazan ise bu sistemin en önemli noktalarından biridir. Kazanlar yakıt olarak katı, sıvı veya gaz olarak kullanmaktadırlar.
Kazanların yerleştirileceği alanlar çok önemli bir konudur. Bu alanların özelliklerini sıralamak gerekirse,
1) Genellikle bodrum katlarında uygun bir alan seçilir, bodrum uygun değilse çatıya da yerleştirilebilir.
2) Bu alan aydınlık olmalıdır ve yeteri kadar havalandırmaya sahip olmalıdır. Kazan ve ekipmanları için yeterli büyüklüğe sahip olmalıdır.
3) Kolay uluşılabilir olmalıdır.
4) Bina bacasına yakın konumlanmalıdır.
Kazanlar kendi içlerinde katagorize edilmektedir.
Malzemesine göre sınıflandırıldığında;
1) Dökme Dilimli Kazanlar,
2) Çelik Kazanlar.
Yakıt cinsine göre sınıflandırıldığında ise;
1) Katı yakıt kazanları,
2) Sıvı yakıt kazanları,
3) Gaz yakıt kazanları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Prizma Isı, size uygun kazan tipini ve tesisat işlemlerini deneyimli kadromuzla kararlaştırmakta ve uygulamaktadır. Bizlerle iletişime geçmek için web sayfamızın iletişim bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Kazan Dairesi Kurulumu